Noticia

25-08-2015  FERIA DE SAN GIL

La recogida del hinojo se hace fiesta en Enguera

Amb l'arribada de setembre s'inicia el temps de Sant Gil i el seu fenoll a Enguera. El camp està pletòric, ple d'esta planta medicinal que estén la seua aroma anisat per tota la serra i els municipis pròxims. Amb la seua arreplega comencen també les seues festes.

Enguera (València) és la capital del fenoll. Els seus veïns recorren els ribassos i camins de les muntanyes pròximes per a extraure d'él,  l'herbàcia el nom llatí dels quals és ";Foeniculumvulgare";. Amb ella faran rams, encreuaments o inclús figures minuciosament decorades, denominat ";sangiles";. Més tard en processó arribaran fins a la porta de l'església on el rector les beneirà.

La festa d'Enguera exalça els valors de l'amor per la naturalesa, el treball en equip i l'alegria. I junt amb la part més tradicional, Enguera ha instaurat per a donar la benvinguda als turistes que cada any acudixen a la festivitat, la ";Feria de Turisme, Tradició, comerç i Artesanía";.En ella es donen cita botigues roba, decoració, productes naturals, cosmètics, gelats artesanals. A més el certamen coincidix amb la trobada de bolilleras de la Comunitat Valenciana, que reunix a centenars d'artistes de la randa en el municipi.

El 7 de setembre s'inaugura el certamen on podran degustar te de Sant Gil i degustar els caldos dels cellers engueretes. Esta cita anual inclou, a més, nombroses activitats per a xiquets i adults. Además,se han organitzat rutes de Sant Gil: itineraris guiats pels llocs  donde els veïns arrepleguen els manolls de  hinojo.

En el programa destaquen los talleres perquè els xiquets aprenguen a elaborar el seu propi "sangil" de forma artesanal, així com el de fanalets amb què es pretén recuperar una de les tradicions més populars d'este municipi d'interior. La fira compta amb la col·laboració del Patronat Provincial de Turisme de la Diputació de Valencia.

Tradición

El gran atractiu d'estes festes són els "sangiles". Els xiquets, que són els encarregats de confeccionar estes encreuaments, rams o figures amb els manolls de fenoll,  pugnan per aconseguir el més llarg o el més vistós com si d'un concurs de rècords es tractarà. El premi és aconseguir una menció de la seua obra d'art. Cantant "¡Viva Sant Gil, amb les potes de badil, i les orejetas de bufacandil! ", els veïns de la població valenciana mantenen una tradició centenària que es remunta a 1862.

El fenoll s'utilitzava ja en temps remots per romans i àrabs, amb fins medicinals, donades les seues propietats aperitives, estomacals i diürètiques. El fruit de la planta s'ha utilitzat de vegades en l'elaboració de distintes begudes anisades.

 

Tornar